Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 919
Copyright Myths
2001-08-01
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Miert nem grilleztek? (mind)  15 sor     (cikkei)
2 Re: Japan etkezesi szokasok (mind)  61 sor     (cikkei)
3 Japan etkezesi szokasok II. (mind)  92 sor     (cikkei)

+ - Re: Miert nem grilleztek? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Évek óta, szinte minden nyári hétvégén grillezünk. Igazán jó buli, különösen, h
a vendégek is vannak, és még a háziasszony sem érzi magát kirekesztve.
Eleinte csirkemájjal, szalonna-nyársakkal, készen kapható grill kolbászokkal pr
obálkoztam. Késobb jött a tarja, a csirke felsocomb (kicsontozva) és a csevapcs
icsa utánzatok. Elobbieket olívaolajos-füszeses pácokban szoktam néhány órát ér
lelni. A fuszerezés területén bátran lehet kísérletezni -bors, oregánó, szerecs
endió stb.- elrontani úgysem lehet. Zöldségek közül az oregánós padlizsán, papr
ika, hagyma. Meg lehet próbálkozni hallal is, de nem ritkán kanalazható állapot
ban kerül le a rácsról. A legjobban a hekk vált be. A lényeg: mindent olajba ke
ll mártani sütés elott. A sózással óvatosan kell bánni, mert a nedvesség tartal
mat csökkenti, és a tányérba cipotalp minoségu hús kerülhet.
A kezdoknek azt ajánom, hogy mielott barátaikat meglepnék egy mediterrán vacsor
ával, tartsanak fopróbát, különös tekintettel a faszén begyújtasára.

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: jumper.itb.hu)
+ - Re: Japan etkezesi szokasok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nagy elvezettel,olvasom Gyula beszamolojat a japan etkezesi
szokasokrol - annak ellenere, hogy magam is eltoltottem masfel
evet Japanban...
Nehany dolog, ami a rengeteg elmenybol hirtelenjeben nem jutott
Gyula eszebe:

A vendeglok kirakataban egesz polcrendszereket alakitanak ki es
a bent kaphato osszes etel ki van teve, nevvel es arral egyutt.
A vicces a dologban az, hogy az etelek festett gipsz-utanzatok,
de teljesen elethuek, ez egy kulon szakma, specialis biznisz,
havonta frissitik az esetleg kifakult szineket. Ami a legerdekesebb
a dologban: PONTOSAN azt kapod, amit lattal a kirakatban, ugyan-
abban az osszetetelben, ugyanabban az elrendezesben.

Gyakran ettem egyetemi menzan es valoban, nem sokkal olcsobb
es nem sokkal "rosszabb", mint az egyetem-koruli kis utcakban
hemzsego kisvendeglokben. A legnepszerubb a "teisoku" vagy
"rancsi" (=lunch) nevu menuosszeallitas, ahogyan Gyula leirta:
leves, rizs valami mis-mas, tea...

Tea, persze, mindig, mindenhol, minden mennyisegben, de nem zold
tea, ahogy egyesek kepzelik, inkabb sargas-barna, persze cukor vagy
mas egyeb nelkul. Ha "europai" teat akarsz inni, "remon tee" (=lemon tea)
neven lehet hozzajutni, de inkabb ba'rokban mint vendegloben.

Erdekes az is, hogy a rizs, ha nem japan modon van elkeszitve, "raiszu"
(=rice) neven szerepel, mint a Gyula emlitette curry szoszos rizs, ami
"kare raiszu" vagy a valtozatossag kedveert "raiszu kare" neven
gyakorlatilag a legolcsobb vendegloi etel.

Gyula ezt irta:
>A soba-t viszont megfozve, !!kihutve!! norival megszorva wasabival
>izesitett dashibol es szojaszoszbol keszult szoszba martogatva eszik.

Hat, en a vasutallomasok kornyeken szinte mindennap megalltam egy
"szoba" evesre, ez a letezo legolcsobb "gyorsetel". Igaz, hogy a hajdina
(vagy ko:les ?) lisztbol keszult kisse szurkes teszta elore meg volt fozve
es ki volt keszitve egyadagos nagysagu szu:ro:kbe, de rendeleskor a
szurot bemeritettek lobogva forro vizbe egy par percre, majd lecsepeg-
tetve attoltottek egy talkaba es merokanallal feltoltottek valami jo fuszeres
zoldseglevessel. Ugy szurcsoltuk aztan ott allva, kozben az evopalcikakkal
segitettuk befele a tesztat. Az ures szoba mellett nehany extra yenert
beleutottek egy nyerstojast (mint nalunk az erolevesbe szoktak egy
tojassargajat beleutni), ez volt a "tamago szoba" vagy a tetejere tettek
egy palacsintatesztaba martott es olajban kisutott kis rakot, ez volt a
"tempura szoba".

Volt alkalmam gyakran csaladnal is etkezni es beszelgetni ezekrol a
dolgokrol. Ami a legfeltunobb volt, hogy egy haziasszony (3 fo"s csalad)
egy hetvegere 20 dkg hust vett (!) es abbol 3-4 etkezesre tucatnyi
kulonbozo fogast keszitett. Ahogy ezt Gyula leirta: a lenyeg a rizs es
mellette kis talkakban kulonbozo izesitok, amikbol a rizshez csipegetnek.
Tekintve, hogy a rizs minden izesites nelkul keszult, az izesitok eleg
eroteljes izuek es igy egyutt, osszekombinalva alakul ki a falat ize.

Nagyon jo igy visszaemlekezni ezekre a dolgokra, millio aprosag jut
eszembe, szegeny Gyula is nagy bajban lehet, hogy mirol irjon es
mit hagyjon ki...
Remelem, nem veszi rosszneven, hogy belebeszeltem...

Samuka
+ - Japan etkezesi szokasok II. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Koszonom a batoritast. Jo nehany kerdest is kaptam, azokra is fogok 
valaszolni szepen sorjaban. A receptekre sem kell mar sokaig varni. 


A japan talalas szepsegerol szinte mindenki hallott mar. Ez ugyben
kicsit csalodtam. Persze az elegans draga etteremben minden
fantasztikusan gyonyoru, de a menza azert mas. De ketsegtelenul igaz,
hogy ki aprosagokra azert figyelnek, es ettol meg a menzan is tud
szebb lenni a talalas.

Elsokent sokat szamit az edeny. Mivel sok kis csipegetni valo van sok
kisebb-nagyobb kulonfele talkat kap az ember. Ezek valtozatos
formajuak szinuek es tenyleg gyonyoruek, egy haziasszony rengeteg
felet tart otthon es etteremben is nagyon szepek vannak. Vannak aztan
a rekeszekre osztott, festett lakkozott fa dobozok is, amik ugyancsak
szepek. Ma mar a legtobb ilyet muanyaggal helyettesitik, de kulsore
nehez megkulonboztetni.

Masreszt sokat lehet lenditeni a kinezeten avval, ha a zoldseget szep
egyenletesre vagjuk, vagy valami erdekes formara. A tanyerra pedig
szepen elrendezve tesszuk. Ezzel a hetkoznapi szep talalas ki is
merult.

A fogasoknak altalaban nincs sorrendjuk, a haziasszony egyszerre
mindent kitesz az asztalra, es mindenki tetszes szerint csipeget a
fogasokbol. Ennek ketsegtelenul vannak elonyei, elsosorban a
haziasszony szamara. De hatranyai is, mert bizony van ami tul hamar
kihul. Nekunk nagyon meggyult a bajunk evvel a szokassal. Ugyanis
amikor a felesegem fozo tanfolyamot tartott es megtanitotta oket a
gulyasleves es a palacsinta keszitesere, nem sikerult meggyozi oket,
hogy jobb lenne elobb befejezni a leves eveset, es csak utana enni a
palacsintat.

Ez a fozotanfolyam dolog egeszen otletes egyebkent. Az otthon unatkozo
haziasszonyok nagyon nyitottak a nemzetkozi konyhara, es szivesen
tanulnak uj eteleket fozni. 8-10 fos barati tarsasagok szereznek
valami kulfoldit, aki megtanitja oket valami uj kaja fozesere. A
helyszin lehet valamelyikul otthona, vagy egy kozossegi haz, ahol
ingyen ki lehet berelni egy oriasi konyhat ilyen celokra. A tanar
megveszi a hozzavalokat, utmutatasaval kozosen megfozik a kajat es
megeszik. A koltsegekhez mindenki hozzajarul, neha meg honorariumot is
fizetnek. Mi is tartottunk tobb ilyet, a magyar kajak szinte mind
izletek nekik, egyedul az edesen keszitett rizst nem birtak:
gyumolcsrizs, rizsfelfujt. Otthon aztan foztek a ferjeknek is, nem
mindig sikeresen. Volt aki a borsolevesbol csak a vizre meg a borsora
emlekezett.  (Csak megjegyzem, hogy egy amerikai no pizzat keszitett
nekik.) Ha volna igeny es valaki megszervezi en esetleg tartanek ilyet
japan kajakbol.

Etterem rengeteg van es mint emlitettem altalaban nem dragak. Erdekes
viszont, hogy nagyon szakosodtak. Az egyik etteremben csak tesztas
leves, a masikban csak sushi, a harmadikban, csak tempura vagy rantott
sertescomb. Kulon etterme van termeszetesen a currys rizsnek is. Ez
nekunk okozott neha problemat. Mi van ha en sushit szeretnek enni, de
a felesegem tempurat?  Ezt a problemat probaljak athidalni az
ugynevezett family restaurant-ok. Itt van tobb fele dolog, viszont
kicsi a valasztek. Van mondjuk steak menu, meg udon leves, meg sushi
menu, vagy egy fele spagetti. Vannak ennek gyorsettermesitett formai
is, ahol hasonlo dolgokat lehet pultnal ulve enni.

Nem irtam meg arrol, hogy mit isznak. Elsosorban teat. Ennek tobb fele
valtozata van. Zold tea melegen, hidegen, kinai fekete tea hidegen,
angol tea (afternoon tea) hidegen, arpa tea hidegen (ezt nagyon nem
szerettem). Mindegyik keseruen es minden mas izesites nelkul. Egyedul
az angol teat isszak neha tejjel, de hidegen. Ezeket isszak az esetek
99 szazalekaban. Ezen kivul isznak jeges vizet (de szodat vagy
asvanyvizet nem), narancslet, kavet. Lenyegeben semmi edeset nem
isznak. Nekem a meleg zold tea a kedvencem, de a hideg fekete teat is
megszoktam.

Alkohol vonalon 1. sor, 2. sor, 3. whisky, 4. szake (rizsbor), 4. sor
.... 10. bor, de feljovoben van. Este szinte minden ferfi iszik sort,
szaket inkabb csak jeles alkalmakkor. Unneples alkalmaval viszont a
nok is nagyon tudjak inni a sort. Az a pletyka pedig igaz, hogy a
japanok nem nagyon birjak az alkoholt, hamar kitor a jokedvuk.
Egyebkent az alkoholon 100 szazalekos AFA van, a sor is jo draga, nem
is beszelve a borrol. Egy doboz sor 160 yen (=480 Ft) korul van.

Vegezetul meg egy szamunkra nehezen megszokhato dolog. Nem hasznalnak
papirszalvetat. Az elokelobb ettermekben vizes kis torulkozot adnak,
de kisebb ettermekben, menzan semmit. Vendegsegben is maximum
papirzsebkendot kaptunk.

Gyula


-- 
Gyula Y. Katona
Dept. of Comp. Sci. and Inf. Th., Budapest Univ. of Technology


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS