Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1297
Copyright Myths
2002-10-12
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelõssége)
Megrendelés Lemondás
1 balzsam ecet, basmati rizs (mind)  13 sor     (cikkei)
2 tojás (mind)  98 sor     (cikkei)
3 Szalmonella (mind)  11 sor     (cikkei)
4 SZALMONELLA (mind)  11 sor     (cikkei)

+ - balzsam ecet, basmati rizs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
Itt most nagy divatja van a balzsamecetnek, ami az olasz Modena
specialitasa es az igazi tobb evig hordoban erlelt 30-40 dollarba is
kerul egyu kis uveggel. Tomeny edes  mustbol erjesztett borecet
tulajdonkeppen. Vannak olcsobb utanzatok par dollarert is. Nekem is van
kozepes arfekvesu es grillpacba hasznaltam husokhoz es zoldsegekhez.
Izabellat kerdeznem az olaszok mihez hogyan hasznaljak a balzsamecetet?
A masik: nemregen vettunk basmati rizst. Ezt India bizonyos reszein
termesztik. Nem tudom otthon lehet-e kapni, de ha igen probaljatok ki.
En sose szerettem a rizst, de ez isteni finom. Egyszeru parolt rizskent
magaban is nagyon finom ize van, ossze se lehet hasonlitani a sima
rizzsel. Mostmar megertem hogy a vilag jelentos reszen hogy kepesek az
emberek mindennap rizst enni. 
 Bea
+ - tojás (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
En csak egszseges,megfelelo korulmenyek kozott tarolt  tojasrol irtam es
ezek a tojasok soha nem fertoznek szalmonellaval...
Ugygondolom a félreértések megelozese miatt célszerûnek látszik a tojás
szerkezetérõl a tojásételt fogyasztók szemszögébõl szót ejteni, egyrészt
kívülrõl befelé haladva.Másrészt csak arról szólni bõvebben, ami akár a
kulináris örömök, akár az egészséges táplálkozás okán valóban szót érdemel.
A kutikula
A kutikula a tojás héját kívülrõl tökéletesen egybefüggõ, vízhatlan burokkal
bevonó, áttetszõ, rendkívül vékony, bõrszerû réteg, mely csak a gázok
számára átjárható. Ez az elsõ és legfontosabb, egyben áttörhetetlen védelmi
vonal a kívülrõl veszélyeztetõ, fertõzést okozni képes mikroorganizmusok
ellen, mind a fejlõdõ fióka megóvása, mind a tojástartalom sterilen
maradása szempontjából.
A kutikula a strucctojást 30-35 mikrom (mikrométer, a milliméter
ezredrésze), a
tyúktojást 5-10 mikrom vastagon vonja be. A kacsatojáson ez a réteg ennél is
vékonyabb, a 3 mikrom -t nem haladja meg, s ez az egyik fontos oka a
gyakori,
szinte kizárólagosan kacsatojásból eredõ Salmonella-fertõzéseknek.
Vékonysága miatt sérülékeny, mindenféle fizikokémiai behatás könnyen
megszakítja folytonosságát, s így megnyílik az út a héj pórusain át a tojás
belseje felé. Mindezt persze tudja a tojás is, ezért a kutikulán esetleg
átjutó bakteriális invázió ellen többféle fegyvernemet is mozgósítani képes
 Tehát a tojáson lévõ szennyezõdést, ha már megszáradt, óvatosan (kefével,
smirglivel) kell eltávolítani, és az így meg-tisztított ép,egészséges tojást
tároljuk csak, a törötteket, re-pedteket, horpadtakat vagy láthatóan
sérülteket ne! S mivel az óvatosság sosem árt, célszerû a tojást,de csak
közvet-lenül a fölhasználás elõtt, megmosni!
A tyúktojás
kb. 68 cm2-nyi felületén közel 10 000 pórus található, viszont egységnyi
terü-leten a kacsá-én. több és nagyobb méretû is. Utóbbival is magyarázzák,
hogy a tojás okozta emberi Salmonella-fertõzésekért szinte kizárólag a
kacsatojás felelõs. (Magyarországon tilos étkezési célú fölhasz-nálása! - de
azokban az országokban, ahol még engedélyezik, kötelezõ föltüntetni a
kacsatojást tartalmazó dobozon, hogy tíz percig fõzni szükséges!)
A pórusok tölcsérszerûek; a héj külsõ felületén nagyságuk a tyúktojásnál 10x
30 ?mikrom, a kacsáénál 10 x 40 mikrom - ami a bakteriális fertõzés
tekintetében lényeges különbség -, de a hé-jon áthaladó tölcsérszár gyorsan
leszûkül 6
mikrom-re és így éri el a belsõ héjfelszínt. Ez a szerkezet újabb barikádot
emel a nemkívánatos betolakodók elé.
A tojáshártyák
A héjon belül egy kettõs, kifejezetten erõs, szívós burok ve-szi körül a
tojás bennékét. A külsõ masszívan a héjhoz tapad, a belsõ a fehérjére, a
kettõ pedig egymáshoz mindaddig, amíg a tojás el nem hagyja a tojó
testmelegét. A külvilágba jutáskor a lehûlés hatására a pórusokon át a
tompább végen levegõ kerül a két hártya közé, és kialakul a légkamra.
Azoknál a madárfajoknál, leginkább a vadon élõknél, ahol vé-konyabb a héj, a
hártyák vastagabbak, erõsebbek, de ez igaz a vékony héjú tyúktojásra is. Ez
a következõ mechanikus védvonal, mely védi a tojás belsejét. Csak
összehasonlításul: a tyúktojás héjának átlagos vastagsága 0,3-0,4 mm, a
membránoké 0,05-0,1.
A kézzel szinte eltéphetetlen, szívós, erõs, de egyben rugalmas hártyák
közül a héjfelõli három-, míg a belsõ kétrétegû, mely rétegek egymáshoz is
szorosan kapcsolódnak: a fehérje-rostokból álló fonalak, a szomszédos
rétegbe is áthurkolódva, sûrû térbeli hálóvá fonódnak össze. A hálószemek
rései, azaz a hártyák póru-sai kívül nagyobbak, mintegy 30 ?m-nyiek, a belsõ
hártyán nagy-ságrenddel kisebbek, csupán 2-5 ?m átmérõjûek, melyen át a
gázok és folyadékok cseréje ozmózissal vagy diffúzióval történik.
Ez az utolsó mechanikus védelmi vonal, s mondhatjuk joggal, baktérium legyen
a talpán, mely végül ezzel is megbirkó-zik. Az évmilliók során kialakult
többszörös erõdrendszer nemcsak a madarak túlélését, szaporodását
biztosította, hanem elég komoly garanciát is jelent - ép, sértetlen,helyesen
kezeit tojás esetén - a tojásételeket kedvelõk számára a tojásbelsõ
sterilitásának megmaradására.
Leggyakoribb veszély "bizonyos körülmény" valamely kevésbé ártalmas mikroba
tömeges elszaporodása a tojásban - a tojás a vírusok és baktériumok számára
is kitûnõ "étel" (táptalaj) -, ami viszont a tojástartalom megromlását,
megzápulását idézi elõ, de az ilyen tojás fogyasztásra alkalmatlanságáról
aligha kell bárkit is gyõzködni.
A melegben tartott tojás fehérjéi fertõzés nélkül is bomlásnak indulnak!
A félelmek kapcsán feltétlenül szólni kell a fertõtlenitésrõl
A tojás külsõfertõtlenítése:
Csak a hosszú tárolásra szánt, teljesen ép tojás héját érdemes
fer-tõtleníteni, mivel így jelentõsen növelhetõ a tárolás idõtartama
anélkül, hogy a tojásban minõségi változás következne be. (A külsõ, híg
fehérjeréteg minimális szerkezeti változása akadályozza a párolgást, így
védi a tojást a "kiszáradástól".) A rövid ideig tartó meleg fürdõben történõ
hõsterilizálás leginkább alig érezhetõ ízbeli változást eredményez, ha lágy
tojásként fogyasztjuk, ami a keményre fõzött vagy megsütött tojásnál már
nemértékelhetõ. A különféle sugárzásokkal végzett fertõtlenítés viszont
érzékszervekkel észlelhetõ változást nem okoz.

Végezetül egy érdekes téma a tojás méregtelenitõ hatásáról:
A daganatellenes gyógyszerek, a kemoterápiás szerek súlyos sejtmérgek,melyek
a szervezet szinte minden sejtjére hatnak. Ezért a máj méregtelenítõ
funkciója igyekszik mielõbb eltávolítani a szervezetbõl a már fölöslegessé
váló "mérget", mely nagymérvû epeelválasztásra készteti. Ennek következtében
a gyorsan telõdõ és ezért nagyra "növõ" epehólyag feszülése hányingert,
esetleg hányást okoz, fõleg akkor, ha az epehólyagot megelõzõen nem ürítjük
ki. Az eddigi, bár kis számú vizsgálat alapján a megelõzõ, minél teljesebb
epehólyag-ürülést követõ kemoterápiás kezelés kivédi a hányinger és hányás
fölléptét, a kezelés utáni újabb, nagymértékû epehólyag összehúzódás pedig a
rossz közérzetet is. (A teljesen kiürült epehólyag a kemoterápiás kezelés
kezdetétõl számított három óra múltán már a normálisnál jóval nagyobb
térfogatú - és az epével kiválasztott gyógyszernek már nincs daganatellenes
hatása, de a szervezetben maradva akár napokig tartó rossz közérzetet okoz.)
Üdv. Yura Team
+ - Szalmonella (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
Szalmonellas tojas temaban:

Nalunk  (Debrecenben)  altalaban  az  Intersparban  lehet  kapni olyan
tojasokat,  amiket  kivulrol ozonnal fertotlenitettek. Igy allitolag a
szalmonellafertozes  eselye  eleg  csekely, es nem is sokkal dragabb a
"rendes" tojasoknal.
  

-- 
Udvozlettel:
   KASI                          mailto:
+ - SZALMONELLA (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
> Itt NO-ban pl. az eladoknak tilos az eladasra szant tojast megmosni.
> Vasarlas utan is azt ajanljak, hogy csak kozvetlen a felhasznalas elott
> mossuk meg. A tojasnak van egy termeszetes vedoretegje, ami a mosas
> altal tonkremegy, es akkor a porozus hejon mindenfele fertozes atmehet.
> Emilia, Stuttgart

Kedves Emilia!
Nalunk is Olaszorszagban ezt a tanacsot adjak, hogy felhasznalas elott
kozvetlenul kell csak megmosni a tojas hejat.

Udv. Vegh Izabella

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS