> Betyar csirkepecsenye
>
> Hozzavalok:
> 50 dkg csirkemell, 4 fej gomba, 2 fej lilahagyma, 30 dkg fustolt szalonna, 2
> pa
> r baromfivirsli, 3 nagy szem burgonya, 1 evokanal olaj,
> szarnyas-fuszerkeverek,
> so, bors, pirospaprika, 4 db fel kihegyezett
> hurkapalca.
>
> Tuzzuk a hurkapalcara az alapanyagokat a kovetkezo sorrendben: egy szelet
> burgo
> nya, egy szelet csirkemell, egy szelet szalonna, egy vastagabb szelet
> voroshagy
> ma, egy vastagabb karika virsli, egy szelet gomba. Ezutan megismeteljuk
> ugyaneb
> ben a sorrendben az alapanyagok felszurasat egeszen
> addig, amig a hurkapalca meg nem telik. Ugyeljunk arra, hogy a vegen minden
> ese
> tben burgonya zarja a sort. Az igy elkeszult nyarsakat olajjal meglocsoljuk,
> ma
> jd befuszerezzuk. Egy talba helyezve lefedjuk es 18 percig 500 W-on sutjuk,
> maj
> d a fedot leveve 350-400 W-on tovabbi 6 percig paroljuk.
>
> Csirkemell erdokerulo modra
>
> 4 fel kicsontozott, leborozott csirkemellet megsozunk, megborsozunk,
> oreganoval
> bedorzsolunk es alufoliaba csomagolva hutoszekrenyben 3-4 orat erleljuk.
> Kozbe
> n 25 szem gesztenyet sutoben 40 percig sutunk, megtisztitunk, es 3-4 dkg
> vajon
> aranysargara piritjuk. 20 dkg puha, kimagozott aszalt szilvat raszorunk. 1
> evok
> anal cukorral meghintjuk, megvarjuk, mig kisse karamellizalodik. 1 evokanal
> kon
> yakkal es csipetnyi soval izesitjuk. 2,5 dl vorosbort egy kiskanal
> kemenyitovel
> osszekeverunk es a gyumolcsos ragura ontjuk. 1-2 percig forraljuk, mig kisse
> b
> esurusodik, kozben 1 kiskanal frissen reszelt gyomberrel fuszerezzuk. A hust
> 4
> evokanal olajon, kozepes langon, oldalankent 3-4 percig sutjuk. Talalaskor
> fels
> zeleteljuk, a boros-gesztenyes raguval leontjuk. Burgonyapure illik hozza.
>
> Csirkes rizssalata szilveszterre
> Hozzavalok 6 szemelyre:
> 2 csirkemellfile
> 25dkg hosszuszemu rizs
> 15dkg mirelit zoldborso
> 1/2 doboz ananaszbefott
> 12dkg majonez
> 1,5 dl joghurt
> 2 evokanal vaj vagy fozomargarin
> citromle
> csipetnyi cukor
> so
> 1 teaskanal curry
> feher bors
>
> A rizst forrasban levo, sos vizben, fedo alatt kb. 20 percig fozzuk. Kozben a
> b
> orsot keves sos vizben kb.5 percig fozzuk, majd lecsopogtetjuk. A
> csirkemellet
> darabokra vagjuk, es a megforrositott
> margarinon 5-6 perc alatt koroskorul megpiritjuk. Sozzuk, borsozzuk, majd
> kisze
> djuk a serpenyobol. Az ananaszt lecsopogtetjuk, levet felfogjuk. A majonezt
> kik
> everjuk a joghurttal, keves ananaszlevel,
> citromlevel, soval, curryvel es csipetnyi cukorral. A salata hozzavaloit
> osszek
> everjuk es leontjuk a martassal. Legalabb 1 oraig erleljuk. Talalas elott, ha
> s
> zukseges, utana izesitjuk.
1. Vagj vekony szeleteket es keszits belole "becsi szeletet"! (ta'lala's
> elott csavarj ra egy kis citromlet.
>
> 2. Apro, vekony savokat, zold fe'le'ket hirtelen sutni kinai modon.
>
> 3. Csinalj rizibizit.
>
> 4. Keszits toltott csirket.
> Tekintettel a gyumolcsszezonra es a csirkemell kiszaradasi hajlamara
> en az altalam ilyentajt alkalmazott general modszert tudom javasolni:
> megtisztitom es szukseg eseten kicsontozom a csirkemellet,
> bedorzsolom soval, es egy keves fahejjal, a bore ala nehany gerezd
> fokhagymat dugdosok.
> Megtisztitok egy fel kilo oszibarackot, cikkekre vagom, a felet egy jenai
> talba teritem, erre jon a csirkemell, majd beboritom a maradek barackkal.
> Ot-hat perc alatt megparolom a mikroban 700 W kornyeken (nem teszek
> sem zsiradekot, sem vizet a jenaiba), majd az elomelegitett sutoben
> kb. 150-160 fokon sutom kb. 1-1,5 oran at fedett allapotban, majd tovabbi
> 10-15 percig fedetlenul. Hihetetlenul omlos, zamatos ize lesz a husnak.
> Ugyanezt eljatszottam korabban sargabarackkal es a mult het vegen
> szilvaval is es egyikben sem kellett csalatkoznom. Egyszeru, gyors es
> nekem nagyon bejott a modszer.
> vagj aprora nehany fokhagymat, piritsd meg olivaolajban, majd susd meg
> > rajta a szeletekre vagott csirkemellet.
> > Egy tepsit belelj ki szeletelt baconnal, tedd erre a kisutott
> > csirkemelleket, majd mehet a tepsibe a rozsaira szedett es megfozott
> > karfiol. Tejszint, reszlet sajtot, lisztet es egy kis vizet csomomentesen
> > keverj ki, es ontsd a tepsiben levo cuccra. A tetejet szord meg reszelt
> > sajttal, es 20 percre told a forro sutobe.
>
> Vagd fel a csirkemellet hogy legyen benne egy zseb, tegyel bele nektarint
> vagy
> nem tul puha oszibarackot, tuzd ossze panirozd be a szokott modon es rantsd
> ki.
> Krumplipure, en sok vajjal szoktam habosra kikeverni, es egy zold salata -
> lehe
> toleg mindenfele csiraval - valo hozza.
>
> Egyebkent Pesten ettuk az Oktogonon a Kekes etteremben, ott oszibarackkal
> csina
> ljak, de en nektarinnel csinaltam es azzal nekunk jobban izlett.
>
|