Sziasztok,
Japanban is szeretnek fesztivalokat tartani, szokott is lenni minden
honapban legalabb egy. Ilyenkor ez egyik legfobb tevekenyseg a
falatozas. Nehany olyan receptet irok most, amit ilyenkor szoktak
kesziteni.
Yakitori
Kis bambusz nyarsakra huzott szosszal bekent csirke, vagy egyeb
falatok.
Eloszor elkeszitjuk a szoszt. 2.5 dl rizsbort felforralunk, beleteszunk
4-5 ek cukrot. Ha feloldodott hozzateszunk 1.5 dl szojaszoszt. Lassu
tuzon addig fozzuk, mig fele mennyiseg marad. Ha nem eleg suru lehet
bele kemenyitot tenni.
Elkeszitjuk a kis nyarsakat. Ezek keszulhetnek csirkemellbol,
porehagymabol, majbol. A falatok legfeljebb 3x3x1 cm-esek
legyenek. Parazs folott (vagy grillsutoben) felig megsutjuk, utana
a szoszba martogatva folytatjuk a sutest. Ha kesz meg lehet szorni
sansho-val (vagy csipos paprikaval).
Yakisoba
Ez tulajdonkepp kaposztas teszta.
1 csomag tojasos kinai teszta, 20 dkg nagyobbra vagott kaposzta, 10 dkg
csikokra vagott sargarepa, 10 dkg vekony kis lapokra vagott sertescomb
(vagy mas hus, esetleg sonka), 1dl husle, 2ek szojaszosz, 2 ek
osztriga szosz, 2 kk Worcestershire szosz, 1 kk cukor, bors
A tesztat megfozzuk. A hust, a repat es a kaposztat keves olajon egy
nagyobb serpenyoben felig puhara sutjuk. (A japan fesztivalon nagy
vaslapon csinaljak.) Hozzatesszuk a leszurt tesztat es meg kb. 10
percig sutjuk folyton forgatva, kozben hozzatesszuk a szosz
alapanyagait, de a
csirkelet csak aprankent adagoljuk, ha mar az elozo adag elfott. Semmi
le nem allhat az aljan.
Talalaskor adnak hozza egy kulonleges modon savanyitott gyombert is.
Ezt itthon nem lehet eloallitani, de lehet kapni (Rakoczi ter). Sotet
rozsaszin, majdnem piros kis palcikak, leben.
Okonomiyaki
Ez viszont keposztas palacsinta.
25 dkg liszt, 1 cs sutopor, 2 dl dashi, 2 nagy level fiatal
kaposztabol, 1 tojas, so, 10 dkg daralt sertes (a hus helyett minden
elkepzelteto finomsagot lehet bele tenni: rak, tintahal, csirke,
stb. es nem csak daralva, hanem szeletelve is jo, ilyenkor kicsit elo
kell sutni.)
A lisztet, sutoport, sot osszekeverjuk a dashival es simara keverjuk,
surubb palacsinta teszta allagura, kb. 30 percig allni hagyjuk. Utana
beletesszuk a meggyalult kaposztat, tojast, hust. Egy adag keverekbol
2cm vastagsagu palacsintat sutunk egy serpenyoben (vagy nagy vaslapon
ha van otthon), mindket oldalat megsutjuk. Ha nem kevertuk bele a
hust, akkor eloszor felig megsutjuk a nagyon vekony szelet hust es
raontjuk a tobbit, igy raragad a palacsinta aljara. Nem szabad
tulsutni, inkabb kicsit kremes maradjon a belseje.
Talalaskor megkenjuk a kovetkezo szosszal es megszorjuk Kastuobival (a
faforgacs szeru hal), felapritott norival es tehetunk ra majonezt
is. Melle pedig az elobb emlitett gyomber valo.
A szosz: 1dl ketchup, 3ek mustar, 2 ek szojaszosz, 2 ek Worcestershire
szosz
A fesztivalokon nepszeru meg a palacsintatesztaban sult polip kis gomboc
alakban a fenti modon talalva, a roston sult tintahal es ha mar hideg
van multkor irt tesztas levesek, na es persze a sor.
A japan edessegek nem nagyon nyertek el a tetszesemet, csak az
erdekesseg kedveert leirom a mochi kesziteset, hiszen ez is rendszeres
programja a fesztivaloknak.
A mochi rizsbol keszult nyulos teszta, amibe aztan kulonfele dolgokat
toltenek, vagy kis labdat formalnak belole es leontik pl. edes bab
szosszal. A toltelek is legtobbszor edes bab, vagy edesburgonya pure.
A teszta keszitese: Specialis mochi rizs kell hozza, ami igazabol egy
nagyon magas kemenyitotartalmu rizs fajta. Ezt eloszor a szokasos
modon meg kell fozni. Utana jon a buli resze a dongoles. Egy 1 m
atmeroju kivajt faronkbe teszik es egy jo nagy fa kalapaccsal sokaig
dongolik. Ettol teljesen sima, feher, kicsit attetszo teszta lesz
belole.
Eddig tartott a lelkesedesem. Ha esetleg tomeges igeny mutatkozna, meg
volna mit leirni, de jo volna tudni milyen tipusu etelekre volnatok
kivancsiak inkabb. Az is erdekelne, hogy kiprobalt-e valaki japan
receptet.
Gyula
--
Gyula Y. Katona
Dept. of Comp. Sci. and Inf. Th., Budapest Univ. of Technology
|