> Felado : [United States]
> > is ilyen. De hogy ne menjek olyan messzire: a "tipikusan magyar" lecso
> > szerb eredetu... A toltott kaposzta ose pedig a szololevelbe tekert hus,
> Amit baklavarol irtal, szemrebbenes nelkul elfogadom, de a lecso szerb
> vonatkozasat mar nehezebben. Persze annak is van sok variacioja; me'g a
> franciak is keszitenek hasonlot...
Hmmm. En ezt a konyhaban hallottam - na nem itt, hanem ahol felnottem,
szoval altalam megbizhatonak tartott forrasbol ;-)
> > ps: na jo, a bejgli eseteben kivetelt tehetunk...
> Nekem inkabb a retes legyen...
Hajlando vagyok a kompromisszumra... ;-) Foleg kaposztas retes ugyben...
Juli Davis irja:
> >ps: na jo, a bejgli eseteben kivetelt tehetunk...
> ... es a szaloncukor ...
Igaz, igaz.
Afonya irja:
> Ennek eredete pedig a torok "sarmak" = gongyolni, tekerni. De a
> "dolma" nev is torok, jelentese torok "megtolt, toltelek" szora
> vezetheto vissza. Ugyszinte n torok eredetu a toltott paprika, es - ha
> jol tudom - a porkoltfelek is. A magyarorszagi svab nyelven
Nna, itt akkor meg kellene allni. Utolso emlekeim szerint a porkoles az
eleg regi modszer, szoval ha torok eredetu is, nem a torok hodoltsag,
hanem inkabb a honfoglalas elotti idokben "szedtuk fel". Nalam okosabbak
jelentkezeset varom az igazsag kideritesere!
==================
> >Penne teszta - mondja valaki. Igen, igy mondjak az olaszok.
>
> Az egyik kedvenc olasz, Sorrento-hoz kozeli kis falucskamban a
> pasta-t kizarolag ebbol az altalatok is emlegetett penne rigate
> tesztabol keszitik, hus nelkuli, boseges (ahogy a multkor - ha jol
> emlekszem - Zita irta) hagymas-paradicsomos-bazsalikomos sugo-
> val, keves reszelt parmezannal.
> Leginkabb eloetelkent kinaljak, pl. az elso meter pizza elott ;-)
>
> Udv, Lazar Peter
Oh, igen, amig az ember csak otthon csucsul, addig ugy kepzeli, hogy mas
nepek konyhai abban kulonboznek a magyartol, hogy masfajta levessel kezdik
az ebedet. De hat Olaszorszagban messze nem ez a helyzet, ott minden ebed
tesztaval kezdodott. En is szeretem a fent emlitett egyszerut, csak amikor
tudatlan barbaraimnak, pardon, barataimnak feltalalom, akkor rogton jon a
nyavalygas, hogy hol a hus, hol a trappista sajt.... :-(
> Tuttyolt ratyli
> (osi magyar etel)
>
Megfoztem, de szerintem a vegen meg egy kis rittyentes fokozna benne a
ratyli kutymaszos jelleget. Az altalad leirt recept german behatast
tukroz, nem eleg magyaros.
Udv
- Gergely
|
Sziasztok!
Franky irta:
>megmaradt, helyenkent nugatos, szoval szamunkra
>nem tul kivanatos csokikkal mit lehet kezdeni?
Ha kb. a fele normal (keseru vagy tej) csoki, akkor talan mar lehet belole
tortakremet kesziteni.
Eletem legfinomabb tortakremjet keszitettem el egyszer egy Burda recept
alapjan. Pedig nem is szeretem a kremes tortakat, de hat egy kisgyerek
szulinapjara mi egyebet lehetne csinalni?? :-)
6 dl tejszint kellett felforralni es benne felolvasztani 20 dkg tej es 20
dkg keserucsokit. Aztan jol kihuteni, es geppel habba verni. Nagyon jo
konnyu csokikrem lett belole. Hasonlo modon lehet szerintem nugatos Mousse
au chocolate-t is csinalni belole.
Avagy: aprora felkockazni es elhasznalni puspokkenyerbe, chocolate chips
cookie-ba, muffinba.
Zita
|