Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX TUDOMANY 3886
Copyright Myths
2012-09-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelõssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Hogyan hizlal az entropia torveny (mind)  30 sor     (cikkei)

+ - Re: Hogyan hizlal az entropia torveny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
Kissé túlegyszerûsítettél dolgokat, és idõnként önellentmondásba is keveredtél.

> 1. Mire hasznalja fel a mi szervezetunk azt a nehanyszaz kcal 
> energiat, amit a mozgasszegeny, kenyelmes eletmodunk kovetkezteben 
> megsporolhatnank?
Beépíti energiaraktárakba. Pl. a fehér zsírszövet is egy ilyen raktár. 
Ebbõl lesz az elhízás.

Amit a szervezet nem raktározásra szán, hanem munkát végez vele (a munka fizikai értelmében), nem tekinthetõ feleslegesnek.
Ha az a munka, hogy nátrium ionokat pakoljunk ellentétes oldalra a kálium ionokkal, akkor arra fogja használni. Ha ennek a hatékonysága csökken, akkor több energiát használ fel rá.
Ha van.

A Na+/K+ pumpa csak egy a sejtekben található rengeteg energiafogyasztó között.
Ha úgy gondolod a túlzott sófelvételünk feleslegesen, és rossz hatékonysággal mûködteti ezeket, akkor ez kifejezetten hasznos az elhízás megakadályozása szempontjából. (Figyelem, ezt fogyókúrás ötletnek alkalmazni egészségetelen, és valószínûleg hatástalan is!)

A nem neutrális hõmérsékleten élõ emberek felhasználják akár "fûtésre" 
is az energiájukat (a barna zsírszövet ezt csinálja), hiszen meg kell õrizni a szervezet hõmérsékleti stabilitását. Tanzániában feltételezésem szerint erre kevesebb szükség van, mint például lappföldön.

 > 2. Miert eresztunk le tobb kaloriat a torkunkon, mint amennyit  > el tudunk egetni?
Mert megtehetjük. Szeretünk enni. A tanzánok is ezt tennék, ha tudnák.
Ha sokat eszel jut raktározásra is, amit fel tudsz használni, ha nem jutsz élelemhez. De már csak kevesekkel esik meg, hogy nem jutnak élelemhez, marad az elhízás.
Az általunk elfogyasztott "modern" élelmiszerek jó része könnyen emészthetõ, gyors felszívódású. Hirtelen sok energia kerül be vele a szervezetbe, amit mivel nincs mire használni megpróbál a szervezet raktározni. Adott esetben zsírként is.
Az éhségérzet viszont az is befolyásolja, hogy ha nincsen a gyomorban, emésztõ rendszerben semmi. Ezért hamar újra enni kell.
A rostos ételek (teljes kiõrlésû gabona?) lassabban emésztõdnek, egyenletesebb belõlük tápanyagok felszívódása is: nincs hirtelen, nagy mennyiségû energia bevitel, és nem ürül ki pillanatok alatt az emésztõ rendszer.

Anyatej és anyatej között is különbség van. Az összetételét (pl. 
zsírtartalmát) befolyásolja, az anya testalkata és táplálkozása is.
Az anyatej szerintem elsõsorban a növekedõ, fejlõdõ, a testének építéséhez pl. sok fehérjét felhasználó szervezet számára optimalizálta az evolúció, nem a felnõtt szervezet számára. Elég a tejcukorra (laktóz) gondolni, amit nagyon sok ember képtelen feldolgozni felnõttkorában.

Gogy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS